mei 14, 2019 | Informatie, Tips

Gedachten zijn geen feiten!

Gedachten kunnen een sterk effect hebben op hoe we ons voelen, onze stemming en wat we doen. Gedachten worden automatisch opgeroepen en afgedraaid. Het denken beheerst heel vaak ons leven.

Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown e.a. blijkt dat mensen per dag gemiddeld wel 40.000 gedachten hebben te verwerken. Van deze gedachten is 70% negatief gekleurd of hebben een alarmerende functie. Angstige gedachten, sombere gedachten en gedachten die zeggen dat je moet oppassen. Veel van wat we hebben meegemaakt en meemaken verpakken we in gedachten die telkens maar blijven terugkeren, iedere dag weer.

We geloven onze gedachten en zien deze als feiten, waarheden, het zijn automatismen die niet behulpzaam zijn.

Gedachten zijn een oncontroleerbaar proces en in dit proces maken we ontelbare aannames. Dit proces kent zijn oorsprong in de evolutie, gevaar was belangrijker dan beloning. Gedachten hebben een beperkt perspectief. In stressvolle situaties zijn onze gedachten nog meer negatief gekleurd, we hebben nog meer negatieve interpretaties en aannames. Ook in stemmingen en gedachten kunnen automatische patronen ontstaan. Het kan zijn dat bepaalde gedachten altijd opkomen wanneer je bepaalde emoties ervaart. Dit is een automatisch proces waarbij deze patronen zelfs op neurofysiologisch niveau worden vastgelegd, ofwel verankerd.

Negatieve gedachten

Negatieve gedachten zorgen voor een rotgevoel, belemmeren je om te doen wat goed voor je is. Wanneer je denkt dat je niet goed genoeg bent, of dat je denkt je iets toch niet voor elkaar krijg, je er niet uitziet of bang bent om niet gezien of gehoord te worden of af te gaan kunnen deze gedachten self-fulfilling prophecies worden. Iets lukt dan inderdaad niet, je krijgt geen contact, je wordt niet gezien. Hierdoor wordt jij bevestigd in je gedachte en denkt; zie je wel, ik wist het toch! Wanneer we op deze manier blijven denken en doen kunnen we nooit nieuwe en positieve ervaringen opdoen en krijgen we wat we altijd kregen.

Herkennen doorbreken negatieve gedachtencirkels

Vervelende gedachten en nare gevoelens horen bij het leven, bij het mens zijn. Dit is onvermijdelijk.  Er tegen vechten of ze vermijden heeft geen zin, het maakt het erger. Dat wat je niet wilt, buitensluit en waar je tegen vecht daar zit je nou juist aan vast.

Bij een burn-out,  depressie of stress is de amygdala, een onderdeel van ons brein, zeer actief. Hierin liggen allerlei emoties en gebeurtenissen opgeslagen. Deze blijven maar herhaald worden, de gedachten zijn dan nog meer negatief gekleurd en het is vaak lastig om hier alleen uit te komen.

Bewustwording van de werking van gedachten kan bevrijdend werken. We kunnen leren er met afstand naar te kijken, leren dat gedachten mentale gebeurtenissen zijn, dat gedachten geen feiten zijn en dat wij niet onze gedachten zijn. Het feit dat iedereen een zelfde situatie anders interpreteert vertelt ons alleen al dat gedachten geen absolute waarheden zijn. Het zijn jouw waarheden gebaseerd op eerdere gebeurtenissen.

De eerste stap om gedachtencirkels te doorbreken is dus het herkennen van de werking van het ontstaan van gedachten en patronen. Het vinden van een juiste instelling ten aanzien van je gedachten, vriendelijk, geïnteresseerd en nieuwsgierig.

Hoe kunnen wij hierbij helpen?

Door middel van een coachtraject en/of mindfulnesstraining leren we je zicht te krijgen op gedachten en patronen waardoor je je minder snel laat meeslepen. Het kan soms behulpzaam zijn dieper onderzoek te doen naar je gedachten en de oorsprong hiervan waardoor je de binding kan loslaten. Hierdoor ontdek je nieuwe aspecten van gedachten en gevoelens. Door te oefenen leer je telkens weer bewust te worden geachten en beelden die door je hoofd gaan en geef je jezelf de kans om zien dat er ook andere manieren zijn om over bepaalde situaties na te denken.