Kwetsbaarheid
Mag kwetsbaarheid er zijn van jou? We zijn vaak zo bang dat we nog meer gekwetst worden dat we onszelf uit voorzorg een masker opzetten, het masker van de onkwetsbare. Natuurlijk voelen we ons gekwetst maar naar de buitenwereld toe zijn we gepantserd en lijkt niets ons te raken. Soms speelt er ook schaamte voor het tonen van kwetsbaarheid, ben ik wel ok in de ogen van de ander wanneer ik mijn kwetsbaarheid toon?
Alles wat je buitensluit daar zit je aan vast, dus ook aan kwetsbaarheid.
Vanuit mijn vakgebied spreek ik met mensen uit diverse vakgebieden, zo ook met leidinggevenden. Hierbij ligt mijn focus op zelfkennis en wat wordt in- en uitgesloten. Als leider sta je aan het roer van jouw schip, je kent jezelf en alles wat je meedraagt. Je kent je thema’s, patronen en overtuigingen. Zelfkennis telt mee in hoe je jouw leiderschap vorm geeft. De weg naar binnen, de verbinding met jezelf en je eigen kwetsbaarheid is essentieel. Dat is de weg om te leiden in een organisatie met een open hart. Leidinggeven behelst veel meer dan organiseren, statistieken en planning.
Een verhaal uit de praktijk
Ze hield zich als leidinggevende erboven. Boven afwijzingen, kwetsbaarheid en pijn. Ik doe het wel alleen. Ieder mens verlangt naar steun en bemoediging. Zij leerde als jong meisje van haar oudere broers en zussen dat kwetsbaar opstellen ertoe kon leiden dat mensen je nog meer pijn gingen doen. Je moest erboven staan. Ook bij een traumatische gebeurtenis hield ze zich erboven. Voor kwetsbaarheid, angst en onplezierige gevoelens was geen plaats, het waren tekenen van onmacht. Kwetsbaarheid werd buitengesloten.
Zo creëerde ze uit zelfbescherming een masker van onkwetsbaarheid.
Toen ik met haar in gesprek raakte werd mij duidelijk dat er iets speelde omtrent kwetsbaarheid en ik vroeg hiernaar. In deze ontmoeting kreeg ‘kwetsbaarheid’ een plek. Op het moment dat ze contact maakte met haar kwetsbare stuk, haar angsten, verdriet en trauma, wachtte haar in tegenstelling tot haar overtuiging; steun, bemoediging en onvoorwaardelijkheid. Zo leerde ze stapje voor stapje dat kwetsbaarheid en het tonen ervan, er wel degelijk mag zijn, dat er niets ergs gebeurd. Er is vertrouwen, hulp en steun op het moment dat dit nodig is. De weg naar zelfkennis, verbinding en een met een open hart in een organisatie leiden is ingezet.
Coachen op systemische wijze is een manier om weer van binnenuit te beleven, contact te maken, de verbinding te leggen met dat wat verloren was maar onbewust nog zo aanwezig. Systemisch werken is werken met de gevoelslaag. Als kind zetten we uit zelfbescherming maskers op. Onder deze maskers verbergen we onze behoeften. De maskers zijn een verwijzing naar onze pijnlijke plekken.
Met toestemming van de betrokkene is dit verhaal geschreven met de boodschap dat ze hoopt dat anderen kunnen leren van het in verbinding komen met jezelf en je kwetsbare stukken.
Wil jij ook meer zelfkennis opdoen, persoonlijke groei doormaken? Maak dan een afspraak via karin@karinvandenboscoaching.nl
Bronnen: De maskermaker, Veenbaas, Goudswaard, Verschuren
De tekens verstaan, Hjort, Veenbaas, Broekhuizen, Coerts