okt 2, 2019 | Blog, Informatie

What’s your story? Over “overbelasting, patronen en herkomst”.

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot overbelasting, vastlopen en burn-out.

Terugkijken op jouw verhaal kan helpen te ontdekken waar jouw patronen, onbewuste loyaliteiten en boodschappen liggen waardoor je burn-out bent geraakt.

Patronen we hebben ze allemaal, de wortels hiervan kennen hun oorsprong in het familiesysteem. Als volwassene en professional neem je deze patronen mee. De taken die er vandaag liggen hebben een relatie met de boodschappen die je vroeger kreeg als kind; wees sterk, wees perfect, doe je best, maak geen fouten. In het ‘nu’ heb je vaak al ‘ja’ gezegd tegen iets, een taak of een opdracht voordat je je überhaupt hebt afgevraagd of deze taak nu wel bij jou hoort.

Hee kan zijn dat vroeger een van de ouders of beide ouders overbelast of afwezig waren waardoor je taken op je bent gaan nemen die niet voor jou waren als kind. Je vroeg niet om hulp omdat je bang was om je ouders te belasten. Je maakte je verantwoordelijk voor hun welzijn. Je ging op je tenen lopen en droeg teveel verantwoordelijkheid. Het kan ook zijn dat je je als kind verantwoordelijk voelde voor de relatie tussen je ouders, wellicht zocht een van de ouders altijd steun bij jou. Hiermee nam je een bemiddelende rol in

In je professionele en volwassen leven zet je dit patroon voort. Je stelt hoge eisen aan jezelf, vraagt geen hulp aan collega’s en partner uit angst ze te belasten en uit bent bang dat ze de taken niet aankunnen. Onbewust wil je anderen sparen. Naast je eigen taken neem je ook taken over van anderen. Je eigen taken komen onder druk te staan. Je voert ook liever zelf alle taken uit omdat je overtuiging is dat dit sneller is en beter gaat. In vrije tijd of vakantie heb je het gevoel dat je te weinig doet. Je wilt alsmaar aan de gang blijven en anderen zijn bang om jouw hulp in te roepen, je te storen. Je doet altijd alles om het iedereen naar de zin te maken. Het kan ook zijn dat je in het ‘nu’ bij conflicten allereerst de spanning af laat vloeien en zo snel mogelijk een oplossing wilt vinden maar het heel moeilijk vind om keuzes te maken, je hebt het gevoel altijd iemand in de steek te laten of teleur te stellen.

De prijs die je hiervoor betaalt is dat anderen op jou gaan leunen. Het potentieel van autonomie van de ander gaat verloren. Uiteindelijk leidt dit tot een gevoel en gedachte: Ik moet ook altijd alles alleen doen, ik sta er altijd alleen voor.

Er zijn verschillende leertaken; zoals je balans creëren in het dragen van verantwoordelijkheden, wat is van mij en wat is voor de ander. Zodat niet alleen jij de balans houdt, maar dat ook de ander zijn autonomie behoudt en zijn potentieel kan ontwikkelen.  Ook dien je je bewust te worden wanneer je neiging tot alles willen voorkomen en controleren de kop kop steekt. Jij kunt niet alles oplossen. Het leren maken van keuzes, elke keuze heeft consequenties, kiezen is de helft verliezen. En je mag altijd overnieuw beginnen.

Door middel van systemisch coachen kun je ontdekken welke patronen er spelen in jouw verhaal en bewust de regisseur worden van jouw reacties en jouw leven. Zodat je in balans blijft en draagt wat van jou is!