jan 15, 2020 | Geen categorie, Informatie

Wat is mindfulness nu eigenlijk?

Mindfulness als bouwsteen voor organisaties en mensen

Naast de individuele coaching, teamtrainingen en workshops met systemische insteek hou ik mij ook nog bezig met Mindfulness. Komende week mag ik weer samen met mijn collega mindfulness trainingen geven in een grote zorgorganisatie. Zelf maakte ik kennis met mindfulness toen ik met burn-out klachten te maken kreeg. Doordat het mij veel heeft gebracht besloot ik mij naast de andere coach en trainers opleidingen ook te scholen in mindfulness. Ik volgde de opleiding tot mindfulnesstrainer en een aantal vervolgtrainingen. Vaak geef ik coachees ook mindfulnessoefeningen mee om het brein in balans te brengen. In dit informatiebericht vertel ik dan ook iets over wat mindfulness is, wat de effecten zijn en waarom het voor iedereen van toegevoegde waarde is om mindfulness te beoefenen in het dagelijks leven.
Waarom mindfulness?
Veel prikkels, veranderingen, permanente hoge druk zowel privé als werkgerelateerde, digitalisering, 24/7 bereikbaarheid en toegankelijkheid tot informatie. We zijn veelal analytisch bezig met het hoofd. We zijn bezig met onafgemaakte zaken in het verleden of toekomstige zaken. We zitten teveel in het denken, we lijden aan een denkverslaving. Veel van onze gedachten, 70% zijn negatief gekleurd. We komen ook moeilijk tot niet los van het denken.We luisteren naar onze gedachten, zijn onze gedachten. Luisteren naar gevoel en lichaam zijn we verleerd.
Ons brein is niet gemaakt om 24 uur aan te staan en komt niet tot rust met alle, steeds meer zichtbare gevolgen als burn-out, overspannenheid en depressie. We krijgen een overbelasting van het brein en verliezen het contact met het lichaam en gevoel.
Wat is mindfulness?
Mindfulness komt uit het Boeddhisme en Jon Kabat Zin heeft deze levenshouding doorontwikkeld naar therapievormen en trainingen. Het is een combi van neurowetenschap, geneeskunde en psychologie gecombineerd met meditatieve oefeningen. Er zijn diverse trainingen, de 8-weekse cognitieve en stressreductie maar ook de 6-weekse trainingen voor op de werkvloer. Ook zijn er diverse masterclasses voor professionals die mindfulness willen toepassen in hun therapie.
Wat is mindfulness niet?
Mindfulness betekent niet wegzweven, terugtrekken in jezelf, in trance raken, hele dagen stilzitten op een matje in een lotushouding of een geloof.

Wat doet mindfulness?

Volgens de neurowetenschap, onderzoeken MRI’s en studies van onder ander Harvard University veranderd mindfulness beoefening ons brein. Het zorgt voor een betere samenwerking tussen de verschillende delen van ons brein. We maken nieuwe neurale verbindingen aan. Ons brein kan ook in volwassen toestand veranderen onder invloed van mindfulnessbeoefening. Ons brein bestaat uit een linker hersenhelft; de inner scientist en de rechter helft; de inner artist. Daarnaast zijn er de 3 delen van het brein. Het oudste deel is het primitieve brein waarin de hersenstam en de kleine hersenen zich bevinden. Het op 2 na oudste deel is het emotionele brein ofwel limbisch systeem; het gebied van de emoties, de hippocampus en amygdala. Dan is er nog het derde en jongste brein, de neocortex ofwel hersenschors, het mensbrein, hier huist het verstand, de cognitie.
Wat zijn de effecten van mindfulness?
Vanaf 2 tot tot 8 weken training is mindfulness een voedingsbodem voor:
  • Effectiever en beter omgaan met stress, prikkels en veranderingen, andere perceptie en stressrespons
  • Bewustere keuzes in het leven en gedrag
  • Impulscontrole
  • Betere focus en coordinate door training van de aandachtsspier (kleine hersenen spelen een rol bij het verschuiven van de aandacht)
  • Minder negatieve breinactiviteit in rust
  • Toename veerkracht
  • Verbeterd geheugen, beter leren en nieuwe info opnemen
  • Sneller herstel van stress
  • In contact met je lichaam en gevoel
  • Loskomen van negatieve gedachten en deze zien als
  • Betere relaties, samenwerken
  • Beter slapen
  • Meer plezier en genieten in het leven
Tijdens en na de trainingen
Omdat nieuwe neurale verbindingen tot stand komen na minimaal 5 oefenen worden de effecten bereikt door gedurende de trainingsweken dagelijks een half uur tot max 45 minuten te oefenen.
De effecten blijven alleen wanneer men minimaal 5 x per week blijft oefenen ook als is het soms maar 10 minuten per dag.
Blijft men dit doen dan zullen de effecten zich op de lange termijn verdiepen en uitgroeien tot duurzame gedrags- en karakterverandering.
Voor mij, de mensen die wij al hebben mogen trainen en vele anderen heeft mindfulness veel gebracht. Dit willen wij zoveel mogelijk doorgeven. Wil jij voor je bedrijf of organisatie ook een workshop of training mail ons gerust voor de mogelijkheden.