mrt 4, 2020 | Blog

Ontmoeting, geschiedenis en communicatie in het nu, een verhaal uit de praktijk

In de ontmoeting met de ander wordt onze geschiedenis wakker

Wanneer we de ander ontmoeten wordt onze geschiedenis wakker. Er wordt altijd iets in ons aangeraakt uit onze geschiedenis. Dit kan positief zijn maar ook kunnen ontmoetingen oude pijn, angsten, boosheid en verdriet oproepen. We projecteren een oude situatie in het heden. Zoals Freud (1905) beschrijft, herhalen we oude gevoelens, beelden en ervaringen in de interactie in het hier en nu. Er kunnen gevoelens opgeroepen worden die oorspronkelijk verbonden waren met een betekenisvol persoon en een gebeurtenis uit het verleden. Hoe meer je je hier bewust van bent hoe vrijer je bent om te gaan met je reacties en interacties in het hier en nu. Dit speelde ook bij een coachee waarvan ik het verhaal graag en met toestemming geanonimiseerd deel in deze blog.

 

Een aanvaring met een collega viel haar ten deel. Na deze aanvaring barstte ze los. Haar leidinggevende bood haar een coachtraject aan en haar keuze viel op mij.

Als een hoopje mens zat ze op de bank. Hard op weg naar een burn-out, verdrietig en radeloos. Door de bomen zag ze het bos niet meer. Twee maanden was ze nu in dienst bij haar nieuwe werkgever en ze wilde het zo graag goed doen!

Haar plek in het gezin, de eye opener.

Aan de hand van de vloerankers legde zij haar familie neer en nam mij mee in haar verhaal en geschiedenis. Haar familiegeschiedenis bleek er een die het beste omschreven kan worden als los zand. Een groot gezin, waarbij vader en moeder beide op zichzelf gericht en afwezig waren. Ieder deed zijn eigen ding, ging zijn eigen pad, er was geen verbinding en contact. Door de afwezigheid van vader en moeder nam ze als kind vaak hun plek in. Iets was zij in het nu herkende door de plek in te willen nemen van haar leidinggevende.

“Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” kreeg ze maar al te vaak mee. Veel afwijzing en afkeuring viel haar ten deel van haar vader. Ze mocht niet zijn wie ze ten diepste was en aanpassen werd haar overlevingsstijl om goedkeuring te verkrijgen. Ondanks haar aanpassingen was ze nooit goed genoeg voor haar vader. Voortdurend scande ze de buitenwereld, hoe wil men dat ik mij gedraag? Wanneer ben ik goed genoeg? Zo stortte ze zich in relaties die raakten aan haar familie van herkomst. Partners die haar niet zagen, niet hoorden, ook hier was ze nooit goed genoeg ondanks dat ze zo haar best deed. Ze was heel streng voor zichzelf, veroordelend en negatief.

In de aanvaring met haar collega werd precies het stukje geschiedenis met haar vader geraakt. Door een opmerking van de kant van coachee triggerde zij een pijnlijk stuk uit de geschiedenis van haar collega. Zijn reactie raakte weer aan haar geschiedenis, die van nooit goed genoeg zijn voor haar vader. Beiden reageerden onbewust vanuit oude pijn en situaties uit het verleden.

Bewust

Hoe pijnlijk ook, coachee was zich nu bewust van haar magische neiging, het altijd maar zo je best doen om alsnog de goedkeuring te verkrijgen. Nooit goed genoeg zijn altijd meer doen dan je best, je blijven bewijzen werkte uitputtend. Daarnaast had ze nu het inzicht dat haar collega haar had geraakt op een pijnlijk oud stuk. Ook was ze zich bewust van haar neiging de ouderplek ofwel de plek van haar leidinggevende te willen innemen.

Stapsgewijs is zij bewust gaan oefenen met nieuw gedrag en haar plek innemen. Reageren in het hier en nu.

Resultaat

De band met haar leidinggevende is beter dan ooit, ze neemt haar eigen plek in, reageert bewust en neemt eerst een stapje terug, ze communiceert effectiever. Ze heeft meer zelfvertrouwen, is milder voor zichzelf en anderen. Ziet meer het positieve van het leven en heeft vanuit haar eigen leertraject ook nog iets mee kunnen geven aan haar collega.  Door het coachtraject heeft ze zichzelf gezien en gevoeld. Nu ziet hoort en begrijpt ze zichzelf.

Gebruikte methodieken in dit coachtraject

Systemisch werk –  ontdekken van waar gedrag vandaan komt

Mindfulness – stilzetten, ervaren hier en nu, ademruimte

Mindfulness – bewegen

Mental coaching – lemniscaat, achterhalen behoefte

NLP – representatiesystemen

 

Terugblik review van coachee

Ik voelde me gehoord, gezien en begrepen, de eyeopener was voor mij de ontdekking van de dynamiek vanuit mijn familie, hoe ik mijn vader en wat ik gemist had, mijn gevoelens projecteerde op mijn collega. Hoe hard ik mijn best deed om gehoord en gezien te worden. Waarom ik geneigd ben om van mijn plek te gaan en op de ouderplek of plek van de leidinggevende te gaan staan. Ik ben me bewust nu wat er in de ontmoeting met de ander gebeurt. Voor ik reageer doe ik eerst een stapje terug om waar te nemen en te reageren vanuit het hier en nu. Fijne gesprekken, ik heb veel inzichten gekregen en ben meer uit mijn hoofd gekomen, ik voel me meer in balans en heb meer energie en zelfvertrouwen en mijn coachdoel is bereikt.

Wellicht helpt het verhaal jou om eens te kijken naar situaties en reacties in jouw leven. Wat herken je hiervan? Je hoeft het wiel niet alleen uit te vinden, een coach kan jou helpen te ontdekken hoe jij in het hier en nu effectiever kunt communiceren, je zelfvertrouwen kunt vergroten en meer in balans komt.