“Kunnen verbinden en signaleren in de huidige corona crisis vormt de basis voor leidinggevenden om uitval en leed te voorkomen”.
Experts verwachten de komende maanden een flinke stijging van het aantal medewerkers met burn-outs en overspannenheid. Het aanhoudende Corona tijdperk zorgt voor veel stress.
Er is een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers en leidinggevenden die kunnen signaleren of een medewerker overspannen of burn-out raakt. Werkgevers die behulpzaam zijn in het voorkomen van burn-out, verwerken van traumatische ervaringen ten gevolge van Covid 19 en het begeleiden van medewerkers.
Een burn-out is het gevolg van een combinatie van meerdere factoren. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak. De huidige crisis zorgt ervoor dat mensen zich meer en meer zorgen maken over; gezondheid, baan en financiën. In veel beroepen zoals die in de zorg, hulpdiensten en onderwijs heerst tevens al tijden een hoge werkdruk en spelen traumatische gebeurtenissen mee in het ontstaan van verzuim door psychosociale factoren. Medewerkers krijgen weer meer of hebben nog steeds te maken met thuiswerken. Bleek het thuiswerken in de 1e golf soms al lastig vanwege het ‘blurring’ effect; nu valt het mensen nog zwaarder. De donkere herfst en winterperiode, het niet hebben van uitzicht op lichtpuntjes in combinatie met eerdergenoemde factoren zorgt er volgens de experts voor dat er een flinke stijging zal komen van het aantal medewerkers met burn-out.
Een burn-out kost een werkgever gemiddeld €250,- per dag exclusief vervangingskosten en productieverlies. Met vervanging, begeleiding re integratie, arbodienst kunnen de kosten oplopen tot wel €400,- per dag . De maatschappelijke kosten voor verzuim door chronische stress wordt nu geschat op 2,8 miljard euro. (Bron TNO) Daarnaast zorgt een burn-out voor veel persoonlijk leed en verhoogde druk op de overige teamleden.
Tips
Leidinggeven vanuit vertrouwen in plaats van controle– Geef leiding vanuit vertrouwen en verbinding. Hou andere gesprekken, vraag hoe het gaat vanuit oprechte aandacht, hoe zit iemand erbij, wat speelt er, wat heeft hij of zij nodig van jou van de organisatie? Luister naar wat er niet gezegd wordt, vraag door. Zie en hoor je iedereen?
Mindfulness workshop of training – mindfulness zorgt ervoor dat het parasympatisch zenuwstelsel wordt geactiveerd, de natuurlijke rem vanher lichaam. Hierdoor komt het lichaam en brein in ruststand, kunnen emoties worden verwerkt en hebben medewerkers tools in handen om zelf de rust te vinden, grenzen aan te geven, beter om te gaan met prikkels en veranderingen, beter te slapen, betere focus en een een goed functionerend immuunsysteem. Mindfulness zorgt voor neuroplasticiteit van de hersenen. Dit is het vermogen van het brein om nieuwe neurale netwerken aan te leggen .
Immuunsysteem– stimuleer medewerkers tot bewegen, een half uur per dag en iedere uur 1 minuut staan en bewegen zorgt voor het stimuleren van het immuunsysteem
Herkennen van een burn-out– Vrijwel de meeste mensen met een burn-out geven dit niet zelf aan. Dit zijn veelal loyale verantwoordelijke hardwerkende medewerkers die het of zelf nog niet in de gaten hebben of niet willen erkennen dat het niet goed gaat. Let op signalen als concentratieverlies, taken niet af kunnen krijgen, cynisme, hoofdpijnklachten, vermoeidheid, verminderde focus, emotionele onbalans, moeilijk besluiten kunnen nemen.
Verschil tussen mannen en vrouwen– Iedereen gaat anders om met stress en de huidige corona crisis. Tussen mannen en vrouwen speelt nog een belangrijk verschil namelijk die van de hormonen. Mannen gaan harder werken om stress te verwerken en vrouwen hebben meer behoefte aan ontspanning.
Is de functie baan nog passend– Doet iemand nog het werk wat bij hem of haar past? Kunnen alle talenten en kwaliteiten worden ingezet? Mensen floreren wanneer zij kunnen bijdragen aan een hoger doel, wanneer ze het gevoel hebben van betekenis te kunnen zijn. Ga hierover in gesprek.
Balans tussen geven en nemen– hoe is de balans tussen geven en nemen, geeft iemand meer dan dat hij kan geven? Werkt iemand harder dan hij of zij eigenlijk kan? Ga het gesprek aan waarom iemand zo hard werkt, vraag door.
Balans tussen energie-gevers en nemers– als je dan toch in gesprek bent vraag eens wat iemand energie geeft en wat energie neemt in het werk en thuis.
Teamsamenwerking– Hoe werkt iedereen samen ook ondanks het thuiswerken? Is er verbinding? Wordt iedereen gezien, erkend en gehoord? Organiseer eens een ander gesprek met het team. Vraag wat er speelt, kijk naar hoe men erbij zit, wat hoor je en wat hoor je niet. Dit kan ook prima online.
Zorg goed voor jezelf– Voor mij een van de belangrijkste aspecten van leidinggeven. Hoe goed ken jij jezelf, hoe gaat het eigenlijk met jou als leidinggevende? Sta jij met jezelf in verbinding? Hoe is jouw balans van geven en nemen? Leef jij de medewerkers voor hoe de balans te houden?
Ondersteuning en begeleiding nodig?
Lukt dit jou als werkgever of organisatie niet zelf, schakel dan een professional in als een coach of trainer die jou kan helpen en trainen om burn-outs te herkennen en te voorkomen. Die jou kan helpen met het team. Of zoals meer werkgevers doen laat medewerkers eens praten met een coach. Uit ervaring blijkt dat soms een paar gesprekken voldoende zijn om mensen inzichten te geven zodat ze weer de motivatie hebben om verder te gaan of dat ze erkennen dat er iets speelt. Ook verwerken van traumatische gebeurtenissen door middel van trauma-opvang gesprekken behoort tot de mogelijkheden. De ervaring leert ook dat dit online prima te doen is. Ook een mindfulnessworkshop of stressreductie programma kunnen prima online plaatsvinden evenals teamtrainingen.
Ik sta je als coach en mindfulnesstrainer graag terzijde samen met mijn team zie Ons team.
Bel of mail gerust met vragen naar 06 18858626 of mail via Contact.
Geraadpleegde bronnen:
Happy Brain Clinics
Williams, Teasdale, Mindfulness bij depressie