mrt 22, 2021 | Informatie, Nieuwsbericht

De helende effecten van de natuur en wandelen

De liefde en respect voor de natuur heb ik doorgekregen van mijn ouders. Als jong meisje verbleef ik met mijn ouders veel in de natuur, de vogels en eekhoorntjes voeren. In de vroege ochtend samen met mijn vader, wilde zwijnen en herten spotten in de Duitse Eiffel. 

Afgelopen week bracht ik weer een paar heerlijke dagen door op de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. Als een kind zo blij om weer herten en wilde zwijnen te zien. Weer even was ik dat kleine meisje dat aan de hand van mijn vader het bos in ging. 

Ik wandel ook veel wanneer ik thuis ben in Vlaardingen, ik ben gezegend om naast de Broekpolder te wonen. Met mijn partner, coachees en collega’s wandel ik wat af. De natuur geeft me rust, inspiratie en energie en ik ervaar keer op keer de helende effecten. Ik kan intens genieten van de tekenen van de natuur waarin de lente zichtbaar wordt, de fluitende vogeltjes de zonnestralen en wind op mijn huid. De kracht en pracht van de natuur doet me telkens beseffen dat we als mens zuinig moeten zijn op de aarde, dat we onderdeel zijn van de natuur en we onze plek ook als zodanig moeten innemen. 

De natuur als hulpbron

De natuur heeft mij ook geholpen in een tijd waarin het niet zo goed met me ging. Na 33 jaar werken in de zorg en 12 jaar managen, kreeg ik te maken met burn-outklachten en zingevingsproblematiek. Mijn prefrontale cortex, mijn harde schijf was vol mijn lichaam uitgeput. Volledig geleefd op ratio, niet meer in contact met mijn gevoel en lichaam. 

Al wandelend, zonder levensdoel, zonder te weten wat ik aan moest met mijn leven, kwam ik weer in contact met mijzelf, mijn gevoelens, verlangen, lichaam en mijn intuïtie. Het bracht mij op een nieuw levenspad.

Sinds Corona zijn intrede deed zijn steeds meer mensen de natuur ingetrokken, jong en oud. We zitten veel achter schermen met zoom en teams. De coronapandemie heeft ook invloed gehad op mijn coachpraktijk. Veel online werk en niet meer met grote groepen en teams live.  Het nodigde mij uit om mijn werk anders in te richten. Veel mensen snakken ernaar contact te maken, te (ont)moeten, fysiek bij elkaar te zijn, te sparren en de buitenlucht op te snuiven met alle zintuigen aan. In dat kader ben ik veel ‘buiten’ gaan werken. Samen met mensen de natuur in. De combinatie van bewegen, reflectie, oefeningen en natuur zorgt voor een grote effectiviteit. Niet alleen het lichaam komt in beweging maar ook het innerlijk. De ontspannende werking van de natuur zorgt voor diepe inzichten en sterke gevoelsbelevingen.

De hele omgeving dient als inspiratie en alles kan symbool staan voor innerlijke processen. De paden en kruisingen staan gelijk aan de levenspaden, keuzes en nieuwe perspectieven. 

Hoe werkt het de natuur?

De natuur heeft een krachtige invloed op ons welzijn. Veel onderzoeken bevestigen de voordelen van de natuur. We maken gelukshormonen aan, er is een pijnafname en een afname van de negatieve gevoelens. De natuur versterkt het probleemoplossend vermogen (Mayer et al, 2009). In de natuur ervaar je het effect van er ‘helemaal uit zijn” dit noem je het ‘being away effect’. Door te lopen en te praten kom je lichamelijk in beweging en worden hoofd en lichaam met elkaar verbonden, komen nieuwe inzichten. De natuur zorgt voor een zachte fascinatie, trekt de aandacht zonder dat het moeite kost. Het zorgt voor een ontlading van de prefrontale cortex waardoor we beter taken kunnen vervullen en besluiten kunnen nemen, het stimuleert de creativiteit.

De natuur nodig uit

De natuur nodigt uit tot verstilling, vertraging tot verwondering. Het zorgt ervoor dat we met afstand kunnen kijken naar een vraagstuk. De natuur nodigt ons ook uit tot meer nuance en relativeren.

De “attention restoration theory”  van Kaplan en Kaplan (1989) beschrijft hoe de natuur van invloed is op de gezondheid omdat deze ons helpt bij het herstel van aandachtsvermoeidheid. Dat betekent dat de aandacht die je dagelijks nodig hebt voor het verrichten van taken beperkt en uitgeput raakt. Natuur en bewegen spelen een belangrijke rol in het opladen en herstel.

Volgens Ulrich (1991) is de mens van nature zo ingesteld dat groene en natuurlijke omgevingen helpen herstellen na stress.  Bewegen heeft positieve effecten op de hoeveelheid cortisol (stresshormoon), bloeddruk en hartslag.

Wil je meer weten over de helende effecten van wandelen, natuur en bewegen kijk dan eens naar deze video’s of klik op een van de links.

https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/282513

Voel jij je uitgenodigd om eens te verbinden, te sparren, reflecteren en daarbij wandelen? Klik dan hier