“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen; geef me de sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen en geef me de wijsheid om het verschil tussen beide te zien”
Veel mensen schakelen uit zichzelf of via hun werkgever een coach in. Maar wat is een goede coach, wat doet een coach eigenlijk en wanneer schakel je een coach in?
Wat is coaching?
Een coach begeleid iemand in het vrijmaken van zijn of haar potentieel om prestaties te maximaliseren (Withmore, 2002) Een coach ondersteunt mensen en of teams om talenten en capaciteiten te ontwikkelen, belemmeringen weg te halen om de gekozen doelen te behalen. Je gaat beter in je vel zitten, weet hoe je het beste uit jezelf kunt halen, je ervaart meer plezier, succes en leert beter omgaan met de omstandigheden van het leven
Een coach is geen quick fix, stappenplannen of afvinklijstjes. Dat is niet de rol van de coach. Een coach begeleidt en ondersteunt jou bij het vinden van antwoorden, het verkrijgen van inzichten bij dilemma’s, levensvragen, het uiten van emoties, het horen van het verhaal en stimuleert het zelfoplossend vermogen.
Wat doet een coach?
Een coach is een gelijkwaardige gesprekspartner, klankbord, sparringpartner of hoe je het ook noemen wil. Een coach is objectief, zonder oordeel, observeert, spiegelt, luister, stelt vragen en geeft feedback. Soms met behulp van oefeningen vanuit verschillende disciplines. Een coach stimuleert het zelfoplossend vermogen waardoor inzichten en bewustwording ontstaan en er antwoorden en oplossingen komen. Een coach werkt vanuit een gelijkwaardige en respectvolle houding.
Wanneer een coach inschakelen?
Er kunnen verschillende redenen zijn om een coach in te schakelen. Werkgerelateerde maar ook persoonlijke vragen kunnen aanleiding vormen. Alsmede levensgebeurtenissen, meer balans., beter omgaan met stress, carierrevragen, leren omgaan met conflicten, burn-out, overspannen en depressieve gevoelens. Veel organisaties en bedrijven schakelen ook vaak een coach in om ziekteverzuim te voorkomen of terug te dringen. Ook voor teams wordt een coach vaak ingezet om de samenwerking en communicatie te verbeteren.
Wat is een goede coach?
Een coach heeft een of meer gecertificeerde opleidingen gevolgd, kennis en ervaring opgedaan, technieken en tools beschikbaar. Een coach beschikt over empathische vermogens, effectieve communicatie, kan goed luisteren ook naar wat er niet gezegd wordt, is betrouwbaar en blijft zichzelf ontwikkelen.
Hoe vind ik een goede coach?
Er is veel aanbod in de coachwereld. Check altijd opleidingen, aangeslotenheid bij beroepsverenigingen, ervaring eventuele recensies. Heel belangrijk is de klik tussen coach en client/coachee. Coach en coachee gaan een vetrouwensrelatie aan en het is belangrijk dat de coachee/client zelf de coach uitzoekt, vertrouwen, veiligheid zijn voorwaarden voor de coachrelatie evenals motivatie.
Kortom een coach is iemand die jou ondersteunt en begeleid op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen waarmee jij kunt herstellen en of het beste uit jezelf kunt halen.
Vergoeding
Coaching wordt niet vergoedt door de zorgverzekeraars. Mijn ervaring is dat de meeste werkgevers de coachtrajecten of trainingen vergoeden, ook zijn er via de Belastingdienst mogelijkheden. Voor trajecten via werkgevers gelden andere voorwaarden en tarieven.
Mijn naam is Karin van den Bos, ik ben gecertificeerd mental en systemisch coach, mindfulnesstrainer, communicatietrainer en coach en counselor bij depressie, rouw burn-out en overspannenheid. Ik geloof in maatwerk en combineer verschillende coachmethodieken en technieken voor het beste resultaat. De afgelopen jaren heb ik al veel mensen mogen begeleiden zowel op individueel als teamniveau. Heb je een vraag of spreekt mijn verhaal je aan neem dan gerust contact via deze link.