aug 19, 2021 | Blog, Informatie

Brein de basis van ons gedrag, deel 1.

Gedragsverandering is niet zo makkelijk en vindt meestal plaats door beloning of pijn; anders gezegd extrinsieke of intrinsieke motivatie. Vaak komen mensen bij mij terecht wanneer er ‘pijn’ is door een ingrijpende gebeurtenis, als een burn-out, reorganisatie, verandering van zingeving, herhalende conflicten, kortom wanneer ‘het niet goed gaat’.

Als mental coach en Mindfulnesstrainer heb ik veel kennis opgedaan over het brein, mentale en emotionele processen die een rol spelen bij gedragsverandering. In drie korte blogs beschrijf ik wat over het brein van de mens. Deel 1 gaat over het reptielenbrein.

We kunnen het brein grofweg in 3 delen opdelen. Drie delen die nauw met elkaar samenwerken en elkaar beïnvloeden. Deze delen zijn verschillend en zijn als het ware

Het reptielenbrein is het oudste brein en vormt de basis voor overleving en voortplanting. Het is het laagst gelegen deel van de hersenen huist nog steeds de ‘oermens’ in ons. Het gaat over overleven en voortplanten. Het gaat over instinct. Het heeft qua vorm overeenkomsten met het brein van een reptiel, vandaar de naam. Het reptielenbrein reguleert onze vitale lichaamsfuncties als; hartslag, de ademhaling, de interne balans en de lichaamstemperatuur, evenwichtsgevoel en oogbewegingen Dit deel functioneert buiten onze controle, het is een onbewust proces.

Het reptielenbrein krijgt input van de andere hersendelen.De onderdelen van het reptielenbrein bestaan uit de hersenstam en de kleine hersenen. Laatstgenoemde spelen een belangrijke rol bij de coördinatie van lichaamsbewegingen en het kunnen verschuiven van de aandacht. Het reptielenbrein krijgt impulsen/input vanuit de andere breindelen en wordt sterk beïnvloedt door emoties.