Gedragsverandering is niet zo makkelijk en vindt meestal plaats door beloning of pijn; anders gezegd extrinsieke of intrinsieke motivatie.
Als mental coach en Mindfulnesstrainer heb ik veel kennis opgedaan over het brein en mentale en emotionele processen die een rol spelen bij gedragsverandering.
We kunnen het brein grofweg in 3 delen opdelen. Drie delen die nauw met elkaar samenwerken en elkaar beïnvloeden. Al eerder schreef ik over het reptielenbrein.
Nu deel 2 ‘het emotionele brein’ ofwel zoogdierenbrein. Deze werkt samen met het reptielenbrein. Het is ook een ‘oud’ deel van het brein met nieuwe structuren. Dit systeem is betrokken bij emoties, motivatie, het emotioneel geheugen. Het staat voor controle van de emoties en speelt een rol bij de ademhaling, hartritme, eetlust, bloeddruk, libido, afscheiding van hormonen, slaap, overlevingsreacties en het funtcioneren van het immuunsysteem.
Het emotionele brein zorgt ervoor dat we gebeurtenissen te onthouden en ze kunnen herhalen of vermijden. Fijne dingen willen we graag herhalen, vervelende nare dingen vermijden. Dit breindeel kan er ook voor zorgen dat irrationele dingen doen denk aan; dronken worden, koopverslaving, overeten etc. We weten ergens wel dat wat we doen niet goed is voor ons maar het voelt zo lekker dat we niet kunnen stoppen.
Emotionele problemen zijn veelal een gevolg van het niet goed functioneren van dit deel van het brein. Dit deel functioneert vaak niet goed bij burn-outs, depressie, trauma’s en onverwerkte ingrijpende gebeurtenissen.
Deze zijn als het ware verankerd in het brein. Deze ervaringen kunnen vaak (onbewust) het leven blijven beïnvloeden. Mensen reageren dan vanuit de pijn van het verleden in het heden. Coaching en therapeutisch werk kan de emotionele pijn verminderen.