jan 20, 2022 | Blog

Verlangen aanwakkeren, matchen jou basisbehoeften?

Wat is de naam van het verlangen, vraagt ze de wijze?

Verlangen is dat wat je roept, je kunt het alleen zelf een naam geven. Soms is er ineens een vonk die je verwonderd doet stilstaan en tegelijkertijd maakt dat op weg gaat.

Een ding kan ik je wel zeggen, de naam van het ‘verlangen’ betekent thuiskomen.

Uit ‘Herbergen van verlies’ van Wibe Veenbaas en Joke Goudswaard

Velen van ons verlangen ergens naar. Veel coachtrajecten gaan over verlangen. Ook de laatste maanden heb ik veel gesprekken die gaan over verlangen. Meestal wordt er in eerste instantie verteld over een probleem, daarachter ligt een verlangen.

De een ervaart onrust en verlangt naar rust, een ander ervaart verdriet en wil van het verdriet af een volgende coachee wil van de burn-out of stressklachten worden verlost en weer een ander heeft het niet naar zijn of haar zin in de huidige baan of relatie.

Weten waar je naar verlangt zorgt voor hoop en motivatie. Want wanneer je je verlangen kent en de intrinsieke motivatie kun je stappen zetten vanuit jezelf.

Basisbehoeften

Mensen zijn op hun best wanneer we energie stoppen in zaken die voor hun van waarde zijn. Ryan en Deci (2017) twee Amerikaanse psychologen geven aan dat het voor iedereen goed is om te zoeken naar de psychologische basisbehoeften. Hierdoor kun je investeren in dat wat bijdraagt aan je geluk, energie en kracht. De twee psychologen zijn de grondleggers van de zelfdeterminatietheorie. Volgens hen heeft ieder mens 3 basisbehoeften.

  • Autonomie, gevoel van vrijheid, je eigen weg bepalen, kiezen waar jezelf achter staat
  • Competentie, iets doen waar je goed in bent en jezelf ontwikkelen
  • Verbondenheid, het diepe verlangen je verbonden te voelen met anderen

Ryan en Deci stellen dat ieder mens deze basisbehoeften heeft en wanneer je deze basisbehoeften kent en ernaar leeft ben je intrinsiek gemotiveerd.

Velen van ons leven echter op een manier die de omgeving van ze verwacht, je laat de buitenwereld bepalen hoe je leeft en verliest jezelf en je waarden.

Wanneer je niet leeft volgens je eigen basisbehoeften doordat je bijvoorbeeld niet op de juiste plek werkt, je niet kunt ontwikkelen ontstaat er innerlijke weerstand. Dit uit zich in negatieve uitingen, dwarsheid, boosheid, vermoeidheid, onrust, slecht slapen, overspanningsklachten en zelfs depressie en burn-outklachten.

Wanneer je werk aansluit bij je basisbehoeften, je intrinsieke motivatie heb je enorm veel energie en zin.Je bent betrokken en daardoor ook verbonden met anderen. Onze focus bij de taak is groot en we houden vol.

Ontdekken van basisbehoeften en verlangens

Om te ontdekken waar de behoeften liggen heb je eerst te leren voelen wat voor jou van waarde is, wat je geleerd is, wat jouw waarden zijn en niet die van de buitenwereld of geïnternaliseerde waarden. Verlangen onderzoek je dus met behulp van oefeningen en gesprekken. Velen komen uit zichzelf niet bij het eigen verlangen, sommige kennen het niet. Bij je verlangen komen kan ook angstig zijn want soms betekent het dat er veranderingen aan komen in werken en of leven. Het kan dan veiliger voelen om alles bij ‘het oude’ te laten. Echter als je doet wat je altijd deed zul je krijgen wat je altijd kreeg……dan blijft de onrust, die foute relatie, de verkeerde werkplek, de slapeloze nachten en zal je lichaam je vroeg of laat andere signalen geven.

Voor mij betekent verlangen ‘thuiskomen’ zoals het gedicht van Wiebe Veenbaas en Joke Goudswaard zo mooi aangeeft en heel vaak onderzoek ik of dat wat ik doe nog steeds past bij mijn waarden en verlangen. Voor mij blijft het een continu proces.

Hulp bij ontdekken van verlangen?

Ben jij vastgelopen in leven en of werken? Matchen jouw basisbehoeften niet meer?

Wil jij ook ontdekken wat voor jou van waarde is? Boek dan een coachtraject of vraag meer info via Contact

Mijn ervaring is dat werkgevers de kosten van coaching vergoeden, je kunt dit vooraf navragen.

Verlangen betekent voor mij ‘thuiskomen’ leven naar wat ik belangrijk vind…

Bronnen: Ryan R. & Deci E. (2017, Selfdetermination Theory.

Backus H., (2021) Wandelcoaching bij stress en onzekerheid. Boom uitgevers Amsterdam