nov 21, 2022 | Blog

Werkstress een combinatie van factoren?

Vorige week was het de week van de werkstress. Het aantal mensen met burn-out verschijnselen en klachten van overspanning neemt alleen maar toe. Maar komt stress alleen door het werk? En wat is stress dan?

Werkstress

Werkstress kent vele definities en wordt omschreven als stress die je ervaart door of in je werk. Stress is letterlijk vertaalt ‘druk’ of spanning. De spanning die optreed bij een verstoring tussen draaglast en draagkracht. Stress is niet per definitie ongezond we hebben een bepaalde mate van stress nodig om te kunnen functioneren. Als de stress te lang duurt of te heftig is dan is er sprake van ongezonde stress. Op de werkvloer kan stress ontstaan door onder andere; te hoge werkdruk, leiderschap, organisatiecultuur, niet op de juiste plek zitten, verbindingen(samenwerking), sfeer en veranderingen .

Daarna komt de vraag hoe jij omgaat met dat wat zich op de werkvloer afspeelt en hoe de organisatie of bedrijf hier weer mee om gaat. Het is ‘samen’ en niet alleen of de een of de ander.

Er zijn vanuit de wetenschap 3 soorten stress te onderscheiden; spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress. Niet iedereen heeft dezelfde stressbeleving of gevoeligheid. Dit hangt af van intensiteit, de perioden tussen stressvolle ingrijpende gebeurtenissen, overtuigingen, hoe je geleerd hebt om te gaan met spanning tot zelfs hoe je gehecht bent en opgegroeid. Dus of jij je durft of kunt uiten, je grenzen aan kunt geven of je beschikt over ondersteunende relaties etc.

Beïnvloedende factoren, werk en privé zijn verbonden.

Dus wat er speelt op de werkvloer/organisatie of bedrijf in combinatie met je eigen overtuigingen en gedragen, hoe jij je (kunt) verhouden hiertoe speelt mee. Daarnaast vormen ingrijpende gebeurtenissen of spanningen in de privésfeer extra factoren die zeker ook meespelen in het ontwikkelen van burn-outs en overspannenheid.

Werkstress een combinatie van factoren?

Ik geloof dat werkstress niet op zichzelf staat en dat het een combinatie is van verschillende factoren. Zowel in – als externe factoren. In het omgaan met werkstress liggen er dan, zowel voor de organisatie, leidinggevenden als de werknemer een hoop taken te wachten om ervoor te zorgen dat het juiste gesprek en de juiste interventie plaatsvindt bij het omgaan met werkstress.

Symptoombestrijding of duurzame oplossing?

Je kunt natuurlijk proberen om alle symptomen die gepaard gaan met burn-out en overspanning of stress met allerlei middelen en maniertjes proberen te bestrijden. Nog beter is om te achterhalen wat de oorzaak is of onderliggende factoren zijn. Wanneer er inzichten komen dienen zich ook oplossingsrichtingen aan en kunnen er stappen gezet worden naar duurzame veranderingen. Want als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.

Kom je hier niet uit? Dan kun je altijd een coach raadplegen om te achterhalen welke factoren er bij jou een rol spelen en wat je zelf kunt doen.

Mijn ervaring is dat de meeste organisatie de trajecten vergoeden. Informeer even bij je werkgever. Ik ontmoet je graag bij mijn coachlocatie op De Polderij.

Lees hier wat anderen over mijn coaching zeggen.

Heb je een vraag, dan hoor ik je graag.

Karin