nov 29, 2022 | Aanbod, Informatie, Preventie

Burn-out en stress op de werkvloer en nu?

De burn-out staat niet op mijn tot do lijstje..

Loesje

Twee weken geleden was het de week van de ‘werkstress’. Een burn-out staat op niemands to do lijstje en toch staat het nu als nummer 1 factoren van verzuim.

Stress op de werkvloer staat momenteel op 1 als het gaat om beroepsziekten. Elk jaar lopen meer dan een 1 miljoen mensen risico om burn-out te raken en andere gerelateerde emotionele problemen. Er komt steeds meer aandacht voor mentale gezondheid en terecht.

In Nederland worden, angst, depressie en burn-out genoemd als veroorzakers van langdurig verzuim. Piekeren, slaapproblemen en het ervaren van een hoge werkdruk zijn de meest voorkomende symptomen.

Verzuim kost werkgevers per dag ca €300,- en daarbij wordt de werklast voor de overgebleven teamleden hoger. Hierdoor wordt ook meer stress ervaren en kost uitval door emotionele problemen nog meer dan €300,-.

Symptomen

De diagnose burn-out of depressie wordt altijd gesteld door een huisarts of een bedrijfsarts. Hiervoor worden een aantal criteria gehanteerd.

  • Overspannenheid
  • Symptomen zijn meer dan 6 maanden geleden begonnen
  • Vermoeidheid en uitputting, slapeloosheid, angst, verminderde cognitie en concentratie

De 1e fase van een burn-out kenmerkt zich door aanwezige stress die lang aanhoudt en chronisch wordt. Vaak gaat het om een opstapeling van factoren. Persoonlijke factoren/patronen, gebeurtenissen in privé leven, veranderingen op het werk, hoge werkdruk, leiderschap, niet op de juiste plek werken, niet alle kwaliteiten kunnen inzetten, ontbreken van verbinding op de werkvloer. Het kan dus te maken hebben met de functie, de persoonlijkheid, gebeurtenissen en zelfs met de maatschappij.

Meest voorkomende oorzaken zijn dan mentale overbelasting op de werkvloer, een verstoorde balans tussen werk-prive en het ontbreken van voldoende veerkracht.

Aanpak

De aanpak van een burn-out kan complex zijn. Het uitgeputte lichaam vraagt om rust, het brein hapert en vaak geven mensen aan “woordeloos” te zijn. Vaak is het lichaam dan de ingang en begint het met het verhaal horen, het doorleven en doorvoelen van emoties (narratieve begeleiding). Maar ook het achterhalen van persoonlijke onderliggende factoren alsmede werkgerelateerde factoren is van belang.

Schaamte

Mensen die burn out raken, kampen vaak met gevoelens van schaamte en schuld. ‘Ik heb gefaald” is een een zin die ik vaak van coachees hoor. Een negatief zelfbeeld is wat overheerst.

Fases van behandeling

Acceptatie– dit is in eerste instantie niet zo makkelijk. Het lichaam heeft echter wel aangegeven dat het niet meer kon. Wanneer er acceptatie is dan is de weg naar herstel geopend.

Onderzoek – rust nemen en actief zijn. Klinkt tegenstrijdig maar in het actief wordt bedoeld onderzoek doen. Wat is de oorzaak? Zijn er gebeurtenissen uit het verleden of patronen? Samen met een coach kun je dit ontdekken.

Actie ondernemen – Met het herstellen van de energiebalans, leren van nieuwe manieren van omgaan met stressvolle gebeurtenissen, nieuw gedrag, grenzen aangeven kun je leren om een nieuwe burn-out te voorkomen.

Hoelang duurt het herstel?

Dat verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren. De ernst van de klachten speelt een belangrijke rol. Het kan een jaar duren voordat iemand weer volledig aan het werk is en zichzelf herstel voelt. Ook zijn er mensen die na een aantal maanden zich goed genoeg voelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Herken de vroege signalen van burn-outs door je bewust te zijn van signalen als; prikkelbaarheid, concentratieproblemen, moeite met slapen. Een coach kan jou helpen om de signalen te herkennen zodat je op tijd aanpassingen in leven en werken kunt treffen. Hoe sneller je in ingrijpt hoe minder lang het herstelproces.

Tips voor jezelf:

  • Praat over je emoties en gevoelens, zorg voor ondersteunende relaties, emoties moeten verteerd worden net als eten anders zorgen ze voor verstopping
  • Beweeg voldoende, wandel in de natuur, dit geeft energie. (Bij een burn-out gelden andere adviezen. Te intensief bewegen put het uitgeputte lichtaam nog meer uit.)
  • Maak keuzes
  • Ken jezelf, je patronen en je lichaam, weet hoe een grens voelt
  • Neem momenten voor jezelf gedurende de hele dag, neem micro breaks om spanningen te laten afvloeien.

Kom je hier toch niet uit of heb je hulp nodig ga dan naar een gecertifieerde coach.

Coaching = maatwerk

De coaching wordt aangepast aan jouw situatie. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. De methoden die in mijn toolbox zitten zijn onder andere: cognitieve therapie, mental coaching, mindfulness, acceptance and commitment therapie, systemisch coaching, stress en burn-out coaching, positieve psychologie, oplossingsgerichte coaching, narratieve begeleiding. Vaak kun je ook terecht binnen je organisatie bij een interne coach of bedrijfsmaatschappelijk werk. Voor veel mensen die bij mij komen voelt dit vaak niet veilig. Niet veilig voelen is ook een kenmerk van een burn-out. Belangrijk voor herstel is je ‘veilig voelen’ bij een hulpverlener om jouw verhaal te doen. Ik heb inmiddels meer dan 5 jaar ervaring in het begeleiden van professionals, leidinggevenden en teams en weet hoe belangrijk ‘veiligheid’ is, Ik werk dan ook uit vanuit vertrouwen en pak uit mijn toolbox wat passend is voor jou en je situatie.

Vergoeding

De meeste werkgevers vergoeden de trajecten in mijn praktijk, informeer eerst even bij je werkgever en dan ontmoet ik je graag bij De Polderij. Hier kun je kijken wat anderen over mij zeggen en voor welke organisaties ik trajecten verzorg.

Doe niet wat je altijd deed! Leer hoe je anders kunt doen zodat je erger of herhaling kunt voorkomen.