jan 12, 2023 | Aanbod, Blog

Wordt 2023 het jaar van mentale gezondheid?

Mental health is not a destination but a process

We weten allemaal wel wat en gelukkig steeds meer van ‘ fysieke gezondheid’. Bewegen, gezond eten en voldoende slaap dragen bij een goede gezondheid. Fysieke gezondheid is een ‘gezond lichaam’. Toch is er nog die andere component, de mentale gezondheid. Want wanneer je mentale problemen hebt dan kunnen die zich uiten in fysieke klachten.

Stijging psychosociaal verzuim schrikbarend, de cijfers

De laatste 2 bijna 3 jaar hebben we allemaal nog meer te maken gekregen met allerlei soorten crisissen Deze hebben voor velen op mentaal vlak een grote impact gehad in alle leeftijdscategorieen. En de wereld draait door en het eind van de crisissen zijn nog niet in zicht. De cijfers van TNO geven aan dat het alle hens aan dek is. Bij grote werkgevers lopen de verzuimcijfers vanwege mentale problemen zelfs op naar 9-10%. Maar liefst 1 op 6 werknemers kampt met burnoutklachten. Verzuim kost geld, zo’n €300,00 per werknemer per dag en dit is nog exclusief de kosten voor extra inzet en de belasting die op de werkvloer erbij komt voor de overige werknemers.

Wat is mentale gezondheid

Als je zowel geestelijk als lichamelijk goed ‘in je vel’ zit dan functioneer je beter op alle gebieden. Hoe jij je mentaal, ofwel geestelijk voelt, wordt bepaald door (zelf) vertrouwen, eigenwaarde en het vermogen om te gaan met gebeurtenissen en emoties.

Mentale gezondheid gaat over ons vermogen om te leren, om te gaan met veranderingen, emoties gebeurtenissen, onderhouden van relaties.

Volgens de World Health Organization is er geen eensluidende definitie voor mentale gezondheid inhangt de betekenis af van meerdere aspecten. Het gaat over cognitief, emotioneel en sociaal welzijn en heeft invloed op hoe we ons voelen, ons handelen en ons gedrag.

Wanneer we ons mentaal gezond voelen ervaren we tevredenheid, genieten we, kunnen we positief denken, beschikken we over veerkracht om om te gaan met tegenslagen.

Oorzaken van mentale problemen

Ingrijpende gebeurtenissen als verlies van personen, scheiding of baan, armoede, lichamelijke ziekten of aandoeningen, chronische stress, overbelasting op werk en of privé en familie leven, prestatiedruk, gebrek aan verbinding, gevoelens van angst en onveiligheid, organisatiecultuur en leiderschap. Wanneer dit niet tijdig wordt gesignaleerd kan het aanleiding vormen tot verslavingsgedrag, angststoornissen, depressie. Dit herken is ook vanuit de praktijk.

De signalen

De ernst van de klachten varieert van mens tot mens. Het gaat erom in welke mate de symptomen belemmeren in leven en werken.

Concentratieproblemen, slecht slapen, veranderingen in emoties, irritatie, depressieve gevoelens, vermoeidheid, stemmingswisselingen, niet goed tegen prikkels kunnen, lusteloosheid, hopeloosheid, angst, wantrouwen, conflicten en dit kan weer leiden tot uiting komen in psychosomatische klachten als buikpijn, hoofdpijn, spier en gewrichtsklachten (door oppervlakkige manier van ademhalen).

Interventies/ oplossingen

Voor werkgevers is het van belang om preventief educatie te verlenen over mentale klachten en hoe deze te herkennen evenals de vroegsignalering. Kennis van mentale gezondheid, emotionele en mentale processen, dynamieken, de juiste interventies inzetten is van groot belang voor organisaties en leiderschap.

Preventie, coaching bij burn-out, leiderschapsontwikkeling, bewustwording/trainingen omtrent mentale gezondheid, teamontwikkeling en cultuur creëren waarin er openheid en verbinding is, autonomie en waarin mensen al hun kwaliteiten in kwijt kunnen.

In mijn praktijk heb ik de afgelopen jaren al veel werknemers, leidinggevenden en teams mogen begeleiden en inzichten en tools aangereikt die hebben geleid tot mentale emotionele en fysieke gezondheid, effectievere samenwerking en leiders die zorgen voor betrokkenheid en verbinding.

Heb jij als ondersteuning nodig op het gebied van mentale gezondheid? Herken jij jezelf, als werknemer, leidinggevende of organisatie, neem dan contact op voor de mogelijkheden. Ik ben opgeleid als mental & systemisch- burn-out en rouwcoach, Trainer ACT, Mindfulness en Communicatie. Voor grotere groepen en opdracht werk ik samen met een team van deskundige, gecertificeerde en ervaren collega’s.

Ik ben veel werkzaam voor zorgorganisaties, sociale opvangorganisaties, gemeenten, onderwijs, Overheidsinstelingen. Lees hier de ervaringen van mijn opdrachtgevers.

Ik ontmoet je graag bij de Polderij.

Karin vd Bos