“Leiderschap en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden“
Ik ontmoet veel leidinggevenden die ooit heel enthousiast zijn begonnen met als teamleider, manager of coördinator, vaak komende vanuit het team.
Als leidinggevende heb je echter een andere positie, je werk verandert, moet besluiten nemen die niet altijd bij je ‘oude collega’s’ in goede aarde vallen, je moet goed kunnen luisteren. Ook naar wat er niet gezegd wordt en medewerkers begeleiden, motiveren en stimuleren. Je hebt te zorgen dat er verbinding is en vertrouwen. En je draagt zorg voor een omgeving waarin iedereen zich welkom voelt, waar geen onderwerp onbesproken wordt gelaten, waar mensen autonomie ervaren en zich kunnen ontwikkelen. Je voert moeilijke gesprekken en je krijgt te maken met onderstroom en krachtenvelden.
In de praktijk lopen veel leidinggevenden vast, volledig opgebrand. Want wanneer ze opmerken dat ze die andere positie hebben, te maken krijgen met krachtenvelden, nergens meer echt bij horen, niet waar kunnen maken wat ze zich altijd hadden voorgenomen als ‘zij eenmaal de leidinggevende zouden zijn’. Kortom die ‘nieuwe plek’ innemen blijkt moeilijker dan gedacht.
Leidinggeven is ook niet iets wat je ‘er even bij doet’. Leidinggeven is een vak en vereist kennis en kunde. Niet alleen kennis van organisatiemodellen en management theorieën maar; kennis van jezelf, theorieën dynamieken en onderstromen.
Wie ben je, wat zet je neer in het contact met de ander? Hoe neem jij je plek in?
Als externe examinator van de Opleiding Management en Leiderschap van de Hogeschool Rotterdam zie ik gelukkig dat een groot onderdeel van de opleiding en assessments bestaat uit reflectie, intervisie en zelfkennis. Eerst de weg naar binnen (zelf) dan de weg naar buiten.
In de praktijk kom ik nog veel leidinggevenden tegen die niet deze opleiding volgen en vastlopen op allerlei dynamieken en krachtenvelden. De trajecten starten dan ook altijd met de vraag ‘wie ben je’?
Want wie jij bent is een optelsom van daar waar jij vandaan komt, je neemt je geschiedenis mee in je professionele leven en dat kun je terugzien in je leiderschap. Het is van groot belang dat jij als leidinggevende in verbinding staat met jezelf en kennis hebt van je eigen geschiedenis. Het helpt je je triggers te ontdekken en stelt je in staat om te kunnen uitzoomen en de ander in zijn of of haar context te ontmoeten
Ga jij (onnodig) de strijd aan of ga je liever die broodnodige confrontatie uit de weg? Telkens gedoe en geroddel in het team, wat sluit je buiten? Waar mag het niet over gaan? Of ben jij degene die als eerste het licht aan doet en de laatste die het pand verlaat? Ga je heel hard werken, neem je als leidinggevende alles van iedereen uit handen? Voel je je oververantwoordelijk voor alles en iedereen? Neem jij alle ‘apen’ op je schouder?
Is dit voor jou herkenbaar? Wil jij leren hoe je jezelf dienend kunt inzetten als leidinggevende en je in je eigen energie blijft? Overweeg dan eens een coachtraject. Coaching is een kortdurende begeleiding die meestal vergoed wordt door je werkgever omdat dit je ontwikkeling ten goede komt.
Leiderschap is een kunst en kunde en dit is zeker te leren als jij dit wilt!
Ik ontmoet je graag bij De Polderij, velen gingen je al voor.