Uit een recent onderzoek van YouGov blijkt dat maar liefst een vijfde van de Nederlandse werknemers kampt met mentale problemen en dat daarvan een derde de problemen niet durft te bespreken met de leidinggevenden. Men heeft het gevoel geen ondersteuning te krijgen van de werkgever bij mentale problemen. Ook uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat het minder goed gaat met de ‘mentale gezondheid’ van werknemers. Het verzuim neemt toe en duurt langer.
Mentale problemen werken door in de privé sfeer en het werkt ook andersom. Problemen in de privé-sfeer werken door op het werk. Afspraken worden gecanceld, met is doodmoe aan het eind van de dag en heeft hierdoor minder sociale tijd met familie en of vrienden. Ook werken mentale klachten een hoger ziekteverzuim in de hand.
De toename is zorgelijk. In de eerste plaats zijn er de zorgen om de werknemers die het betreft maar ook voor de overige leden, de achterblijvers. De werkdruk neemt toe wat kan leiden tot meer uitval. Een vicieuze cirkel en het risico dat medewerkers vertrekken.
Hoe kunnen werkgevers zich actief inzetten?
Door werkgevers wordt al veel gedaan op het gebied van informeren over gezonde leefstijl, bewegen en voeding. Mentale gezondheid gaat over ‘iets anders’. Werkgevers komen op dit gebied veelal pas in actie als er al ‘klachten’ zijn. Vaak voelt de bedrijfscultuur niet veilig om over het welzijn te praten, is de mentale afstand van de leidinggevenden tot de werkvloer ‘ver’, zijn leidinggevenden niet getraind en gewend om een ‘open gesprek’ te voeren.
Train leidinggevenden op het gebieden van:
- Het herkennen van stress en stresssignalen
- het kunnen aanreiken van tools
- het creëren van een bedrijfscultuur en sfeer waarin het bespreken van ‘mentale gezondheid’ ‘normaal’ is
- een open werkcultuur in plaats van ‘angst’, aandacht voor onderliggende factoren en betekenisvolle relaties
- het voeren van het ‘andere gesprek’
- Zorg voor een beleid en tools waarmee werknemers hun mentale gezondheid kunnen bevorderen en onderhouden. Denk hierbij aan trainingen over het herkennen en leren omgaan met stress, preventieve groei en coachtrajecten.
Kortom gezien de schrikbarende cijfers en de toenemende krapte is het hoog tijd voor werkgevers om in te zetten op de ‘mentale gezondheid’ en beleid.
Ook ik word vaak pas ingeschakeld wanneer er al ‘langere tijd’ sprake is van klachten, wanneer de ontwikkeling stagneert en het verzuim al langer e tijd duurt. Laatst kreeg ik echter een opdracht van een organisatie waarin de werkgever iedere werknemer de gelegenheid bood om in gesprek te gaan met een coach. Hierna werd gekeken wat er verder nodig was op het gebied van organisatieontwikkeling, beleid, teamsamenwerking en leiderschap. Wie weet een idee?
Wil jij als werkgever ook investeren in de mentale gezondheid van medewerkers en de ontwikkeling van leiderschap, beleid en organisatie? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.
Mijn coaching en training vinden plaats op de Polderij, in het groen. Een duurzame locatie die groeit en bloeit. Het is ook mogelijk om de coaching en training incompany te verzorgen of op een eigen gekozen locatie.