“You can’t stop the waves but you can learn how to surf“
Stress heeft een negatieve bijklank. Te lang last hebben van stress zorgt voor mentale en fysieke klachten.
Mensen kloppen vaak bij mij aan de deur wanneer ze te lang en te zware stress hebben ervaren. Het lichaam is uitgeput en ook de emotionele balans is ver te zoeken.
Stress hoort bij het leven en zit in 1e instantie helemaal niet tussen je oren, het gebeurt in het lijf, door situaties in het leven en dat wat jij hebt geleerd over die situaties. Uiteindelijk geven we betekenissen aan de gebeurtenissen, komt ons denken erbij ( rumineren, gedachtencirkels), weten we niet hoe onszelf te resetten (ontspannen) en komen we in vicieuze fysieke en mentale cirkels terecht.
Stress is een natuurlijke reactie op iets dat jij ervaart. Wanneer er iets gebeurt dan komt ons lichaam vanuit de ruststand in de alarmfase, we worden waakzaam, de hartslag en bloeddruk verhogen, de spijsvertering vertraagt er komen allerlei hormonen vrij die ons in staat stellen te reageren op die situatie. Deze lichamelijke reactie stelt ons in staat om te reageren en heel vroeger om te overleven.
Wanneer we te lang in de alarmfase blijven komt ons lichaam in de aanpassingsfase. He lichaam past zich gedurende een langere periode aan( bij chronische langdurige stress). Uiteindelijk kan ons lichaam dit niet meer aan, raakt uitgeput en komt in de ‘uitputtingsfase’.
We spreken van een domino/of stapel effect wanneer een stressvolle gebeurtenis meerdere veranderingen met zich meebrengt. Het verlies van een partner, van delen van de gezondheid (waardoor andere levensaanpassingen nodig zijn), verlies van baan (angst voor financiële gevolgen).
Herstel
Om te herstellen van fysieke en emotionele onbalans moet je terug naar de basis, de rustfase. Hierbij is het belangrijk te weten dat 3 weken palmboom en strand niet volstaan. Het lichaam en al die hormonen die zorgen voor uitputting en emotionele onbalans moeten weer stabiliseren. Emotieregulatie vindt plaats door co-regulatie, dus door middel van gesprekken met een ‘ander’. Hierdoor uit je je emoties en leer je deze ook in toekomstige situaties te uiten en te vertalen naar behoeftes. Acceptatie van het feit dat herstellen tijd kost. Je hebt actief herstellen en rusten. Actief herstel betekent dat je in gesprek gaat (co-regulatie) technieken en methodieken krijgt die je helpen om je lichaamsbewustzijn te verhogen, waardoor je de signalen van je lichaam leert herkennen. Leert hoe je beter kunt ademhalen wat je ook in toekomstige stressvolle situaties kan helpen om niet te lang in de alarmfase te blijven hangen. Actief herstel betekent ook wandelen, bewegen, ( niet teveel te snel, het lichaam is uitgeput) journalen. Ontdekken welke betekenis jij geeft aan situaties die jou stress opleveren, wat je stressrespons is en hoe het ook anders kan.
Stress is een normaal onderdeel van ons lijf en leven, leer jezelf tijdig in de rustfase te brengen zodat je over voldoende veerkracht beschikt voor leven en werken. Stressvolle en verdrietige gebeurtenissen voorkomen we niet, we kunnen wel leren hoe ermee om te gaan.
Kom je er zelf niet uit, ervaar je te lang kenmerken van stress, ben je van harte uitgenodigd bij De Polderij.
Mijn ervaring is dat de meeste werkgevers de coachtrajecten vergoeden omdat het jouw ontwikkeling ten goede komt.