
WAT IS STRESS?
Iedereen kent stress. Iedereen kent het gevoel van spanning. Je hart gaat sneller kloppen en je bent alert, het zweet staat in je handen.
Wanneer je stress ervaart gebeurt er veel in je lichaam en je brein. Er worden hormonen in je lichaam geactiveerd, waaronder het stresshormoon cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat er snel energie vrijkomt en het bloedsuikerspiegel stijgt.
Er is echter een verschil tussen gezonde stress en ongezonde stress. Voorbeelden van gezonde stress zijn bijvoorbeeld de spanning die je kan voelen als je een presentatie moet geven, een examen moet doen of een deadline moet halen. Deze stress helpt je om de prestatie te leveren. Is de prestatie geleverd, dan ebt de stress weer weg. Je lichaam en geest ontspant en herstelt. Alles is weer in balans.
Stress wordt ongezonde stress als er een situatie ontstaat waarin je in de ‘stresspiek’ blijft en de stress niet meer weg ebt. Het lukt je niet meer om je te ontspannen en er ontstaan psychische en lichamelijke klachten, zoals:
- Slapeloosheid/slecht slapen;
- Hoger en sneller ademen;
- Hartkloppingen;
- Maag- en darmproblemen;
- Rug- en nekklachten;
- Vermoeidheid/lusteloosheid/nergens zin in hebben;
- Hyperventilatie/paniekaanvallen;
- Snel geirriteerd of boos;
- Angstig;
- Vergeetachtigheid;
- Somberheid/piekeren;
- Terugtrekken/isoleren.
Stressbeleving is persoonlijk en afhankelijk van verschillende factoren. Waar de een stress ervaart in een bepaalde situatie, ervaart een ander dat niet. Wanneer je langere tijd bovenstaande klachten ervaart kan dit leiden tot burn -out klachten. Er bestaat nogal wat verwarring over overspanning en burn-out. Over het verschil tussen overspannenheid en burn-out schreef ik het volgende artikel Heb ik een burn-out of ben ik overspannen?
Of lees dit artikel over burn-out
Mocht je een aantal van bovenstaande symptomen herkennen en heb je begeleiding nodig, vraag hier gerust een gratis kennismakingsgesprek aan!